Sport Accord Combat Games 2010

2010.08.24. 14:01

 

Idén Augusztus 28-tól Szeptember 4-ig, alig egy hónap múlva 16 nemzet közel 1000 versenyzője gyűlik össze Pekingben, az első ízben megrendezésre kerülő Sport Accord Combat Games elnevezésű harci játékokon, hogy összemérhessék erejüket 13 különböző harcművészeti stílusban: Aikido, Boksz, Judo, Ju-Jitsu, Karate, Birkózás, Sambo, Kendo, Kik-boksz, Muaythai, Sumo, Taekwondo, Wushu.
Olyan hírességek, mint Jet Li, Don ’The Dragon’ Wilson, számos olimpiai bajnok és sportkiválóság köztük Robert Van de Walle, Rulon Gardner, Fedor Emelyanenko – csak, hogy néhányat említsek – fogják képviselni a 13 sportágat a harci játékok a hetén át  
A verseny helyszínéül a 2008-as olimpia játékoknak is helyet adó stadionok szolgálnak majd.
Nagy örömünkre szolgál, hogy elmondhatjuk, a Zen Bu Kan Kempo is képviselteti magát ezen a rangos eseményen.
Minden küzdősport, harcművészeti ág 80 versenyzője vehet részt a versenyen, ahova a magyar csapat a 2010. március 26-28-án Lengyelországban megrendezett FILA - Grappling és Pankráció világbajnokságon kvalifikálta magát. (A FILA – Nemzetközi Birkózószövetség égisze alatt No-Gi Grappling, Pankráció, Övbírkózás és Női szabadfogású bírkózás kerül megrendezésre.) A Krakkóban rendezett versenyen a No-gi Grappling és Pankráció kategóriában nevezett, 70kg-tól felfelé minden súlykategória első nyolc helyezettje (nőknél 60kg) – így Bányai Evelin No-gi, Máthe András mindkét divízióban és Hollósi Csaba Pankrációban – jutott be az első nyolcba.
Itt jegyezném meg, hogy ezen a világbajnokságon dőlt el, hogy a mérkőzést vezető bírók közül Renshi Papp Valér és Nagy Máté is bíróként utazhat Pekingbe.
Az egyre népszerűbbé váló Grappling és BJJ új teret nyitottak a nemzetközi versenyek felé, aminek köszönhetően ismerkedtünk meg a Pankrációval. Ez a szabályrendszer, ami lényegében amatőr MMA, leginkább a Kempoból már jól ismert Pusztakezes
Viadal szabályrendszerhez hasonlítható. Itt is egyszer öt perces menetidők vannak, engedélyezett a földharc és a földön való ütés és rúgás, de csak testre. A versenyzőknek Endymát – az antik görög tradíciókat felelevenítő öltözetet –, ujjatlan 6 oz. kesztyűt, lágyék és fogvédőt kell viselniük, minden más védőfelszerelés opcionális. Az eddig látottak és tapasztaltak alapján a versenyzők túlnyomó része birkózás és BJJ alapokkal rendelkező jól képzett földharcos (mind karfiolfülű J ) és sok nemzet versenyzői kifejezetten csak ebben a szabályrendszerben képzik magukat.
Utolsó gondolatként még azt jegyezném meg, hogy a Sport Accord Combat Games nem csak a versenyzésről szól, ez a
 
nyolc nap hivatott megmutatni, hogy a harcművészeteknek és
küzdősportoknak igenis gazdag kulturális öröksége van és így képes szociális és nevelési értékeket közvetíteni a nyilvánosság felé. Ez a rendezvény így egy remek lehetőség, az emberek számára, hogy mélyebben megértsék ezeket a „durvább” sportokat. Az AGFIS – GAISF által létrehozott Sport Accord Combat Games nem titkolt célja, hogy a négyévente megrendezésre kerülő verseny a „harcművészetek olimpiája” lehessen.
Reméljük a Renshi Papp Valér vezette kempos magyar csapat is nagyban hozzá tud majd járulni jó eredményeivel és sportszerűségével ehhez a célkitűzéshez.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://octagonkempo.blog.hu/api/trackback/id/tr642243826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kelletteznekem 2010.08.28. 19:02:58

Sziasztok!

Nagyon örülök, hogy napi update van, és így +infókkal gazdagodunk, hogy épp mi van Veletek!
Nagyon szép nézelődést kívánok, ha van módod, tölts fel mindig 2-3 képet is!!!
pusz.
Eszter
(Valérnak extra pusz)
süti beállítások módosítása