A Kempo és a gyermek

2010.11.22. 09:21

Mit nyújthat a kempo egy gyermek számára napjainkban?- merülhet fel a kérdés sokakban. Az alábbi sorokban erről írok néhány gondolatot. Azt hiszem azt hosszan nem kell ecsetelnem, mennyire fontos a testmozgás, a sport, természetesen nem csak a gyermekek számára. A szeptemberben indult, kempo gyermek klubot szervezve sok testnevelővel és gyermeksporttal foglalkozó emberrel beszélgettem. Megdöbbentett, hogy a gyermekek mennyire nem motiváltak a sport iránt. Ezt most nem firtatnám, hogy ennek mi az oka. Erről oldalakat lehetne teleírni. Szeretném inkább a pozitív oldalát megfogni a kérdésnek.

Mi a célunk? Személy szerint, amikor elkezdtem foglalkozni gyermekekkel, azt tűztem ki célul – természetesen amellett, hogy a kempoban szerzett tudásomat továbbadjam –, hogy a harcművészet örök érvényű értékei mentén pozitív irányba fejlesszem személyiségüket. Minden gyermek az alapvető értékrendet a különböző szocializációs közösségekben sajátítja el. Elsősorban természetesen a családban, másodsorban az iskolában, harmadsorban pedig… Azt hiszem, itt következik a sport. Már az ókorban felismerték a sport jellemformáló erejét. Azt gondolom napjainkban jelentősen felértékelődött ez a harmadik szegmens, hiszen a társadalomban határozott értékvesztést tapasztalhatunk. Egyre több minden torzítja a gyermekek értékrendjét. Az iskolák több-kevesebb sikerrel veszik fel a versenyt ezen hatásokkal szemben. Összefoglalva tehát úgy vélem a sport „normál” állapotban is elengedhetetlen az egészséges jellemfejlődéshez, ám „értékválság” idején szerepe még inkább felértékelődik.
Mit tehetünk tehát annak érdekében, hogy felvehessük a kesztyűt a fentebb említett negatív hatásokkal. Én a következőkben egy utat ajánlok Kedves Szülő/Kempoka! Ez az út pedig a kempo útja, mely során „Megeddzük testünket és lelkünket egy szilárd, megrendíthetetlen jellemért!”. A kempo egy harcművészet, mely nemcsak testileg erősít meg, hanem mentálisan is. Ettől harcművészet. Hiszek benne, hogy a harcművészet, és a harcművészet filozófiája olyan örök érvényű értékeket közvetít, melyek valós alternatívát nyújtanak a jellem fejlődéséhez. Mik ezek az örök érvényű értékek?
Az alábbiakban stílusalapítónk, Hanshi Prof. Doktor Harnos Imre Soke 10.dan gondolatait segítségül hívva, a legmélyebb tisztelettel írok pár gondolatot. Ezekbe igyekszem beleszőni saját tapasztalataimat. Még egyszer kiemelem: meggyőződésem, hogy a következőkben olyan értékekről lesz szó, melyek a mindennapokban is követendők, nem csak a harcművészetben.
 
 
Önfegyelem/fegyelem: Ez talán a legfontosabb, melyet megtanulhatunk a kempoban. Elengedhetetlen a való életben is. Emellett edzéseken a gyerekek megtanulják a dojo etiketten keresztül, hogy vannak szabályok, melyeket be kell tartani.
 
Becsületesség: Az egyetlen járható út mind a sportban, mind az életben. Az az alapvető tulajdonság, melyre igyekszünk nevelni a gyerekeket. Főként a sportszerű, egyenes küzdelmek során tanulják meg.
 
Udvariasság és tisztelet: Az edzések során különösen figyelek arra, hogy ez a két tulajdonság megerősödjön a növendékekben. Tisztelet a felnőttek iránt, illetve egymás iránt.
 
Kitartás: Ez az, amiben a legtöbbet fejlesztett rajtam a kempo. Kitartás nélkül nem érhetünk el semmit az életben. Ha ezt gyerekkorban megtanulják a növendékek, és természetessé válik, akkor egész életükben képesek lesznek az akadályokat, és ami még fontosabb, önmagukat legyőzni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geri Miklós írása                                                                                                                                                               

A bejegyzés trackback címe:

https://octagonkempo.blog.hu/api/trackback/id/tr892464777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása